Citrusy Kale Salad With Blueberries and Pepitas (& Variations)


"From Calgiant.com's monthly e-newsletter. Use your preferred acceptable sugar in place of the honey for vegan alternative.

 

ingredients

·       bunch curly kale (I tried lacinato kale and next time will try Russian kale)

 

·       2tablespoons extra virgin olive oil

 

·       34teaspoon sea salt

 

·       1lemon, juice and zest of

 

·       1orange, juice and zest of

 

·       1teaspoon honey (or alternative sugar)

 

·       12avocado, cubed (second taste test or helping I skipped the avocado)

 

·       1cup fresh blueberries

 

·       2tablespoons pepitas (toasted)

Directions

v Changes: Try blackberries and walnuts, sliced strawberries and pecans, raspberries and sliced almonds, marionberries and hazelnuts (Oregon style!), or any combination of these in place of blueberries and pepitas. decided on walnut and blackberry. Now that blackberry shrub down the street was bearing fruit, had to move fast to keep the deer from consuming my hidden supply.

 

v Cut the kale leaves off the stem and tear them with your hands or chop them into bite-sized pieces.

 

v Put the kale in big bowl and rub the leaves with salt and tablespoon of olive oil. Massage the olive oil deeply into the leaves for few minutes. Put aside. The leaves should start to wilt slightly.

 

 

v Whisk together the remaining tablespoon of olive oil, honey, lemon juice, and orange zest. To taste, add little salt and pepper for seasoning. Drizzle the kale leaves with the dressing.

 

v Toss together the avocado, berries, and seeds. Add the avocado, berries, seeds, and dressing to the salad right before serving.


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